Poštovani članovi, 

prenosim sadržaj maila g. Predsjednika pčelarske udruge Bagrem Pitomača, g. Dražena Jakupeca, a vezano uz Nacrt natječaja za provedbu MJERE 22,  „IZVANREDNA PRIVREMENA POTPORA POLJOPRIVREDNICIMA I MSP-OVIMA KOJI SU POSEBNO POGOĐENI UČINKOM RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU“ – „POLJOPRIVREDNICI”

Poštovani, pčelari su u prijašnjoj MJERI 21, koja je bila objavljena u 2021. i 2022. godine kao Corona mjera za pomoć poljoprivrednicima, bili zapostavljeni. Bilo kao stočari, bilo kao poljoprivrednici. 

Na e-savjetovanju je u tijeku; 

 

NACRT NATJEČAJA ZA PROVEDBU MJERE 22 „IZVANREDNA PRIVREMENA POTPORA POLJOPRIVREDNICIMA I MSP-OVIMA KOJI SU POSEBNO POGOĐENI UČINKOM RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU“ – „POLJOPRIVREDNICI”

sve do 19.01.2023. Znači još samo 7 dana. Molim da se zajedničkim snagama uključimo u e-savjetovanje kako bi i pčelari konačno bili uključeni u sam nacrt natječaja i ostvarili pravo koje zaslužuju.
 
Pčelarska udruga Bagrem Pitomača je iznijela svoj stav i promišljanje, nadam se da ćete razmisliti i uključiti se u izradu nacrta ili barem lajkati ovo naše promišljanje na e-savjetovanju, kako bi se čulo da i pčelari zaslužuju adekvatan povrat sredstava kao i sve ostale grane poljoprivrede i stočarstva.
 
U nastavku šaljem sadržaj komentara na raspisani nacrt;
 
 

Poštovani, kako pčelari nisu istovremeno i ratari, i ne obrađuju zemlju, i samim time ne mogu ni sudjelovati u mjeri 10.1., a za sudjelovanje u mjeri 11 su hendikepirani, jer ne mogu zadovoljiti proceduralne administrativne kriterije izoliranog držanja pčela van poljoprivrednih parcela, iako je svima znano da naš med prolazi po analizama pod ekološki proizvod, i samim time što to nema smisla, jer pčele obavljaju ključnu i hvale vrijednu ulogu oprašivanja i povećanja prinosa svih poljoprivrednih kultura, potrebno je za pčelare, koji su također zbog povećanja cijene energije i poremećaja u sustavu dobave i opskrbe, imali povećane troškove što plavog dizela, što šećera, odnosno hrane za pčele, te im obavezno osigurati mogućnost apliciranja za mjeru 22. Povrh svega ključno je uvrstiti pčelare u mogućnost ostvarivanja prava po mjeri 22 zbog dodatnog razloga; jer je šećer izostavljen iz novog sustava potpora u pčelarstvu i samim time što pčelari neće moći za trošak obavljenog skupog jesenskog liječenja i prihrane pčela dobiti povrat sredstava, nužno je nastale povećane troškove pokušati refundirati preko ove mjere 22. Sa štovanjem.

Evo kopirani tekst iz e-savjetovanja o mjeri 22.

 
Sa štovanjem,
 
Predsjednik pčelarske udruge Bagrem Pitomača, Dražen Jakupec.

Related Posts